3 interessante aankondigingen op Flutter Engage

by Heiko Beereboom

March 12th, 2021

Op 3 maart vond het Flutter Engage event plaats, hét evenement waar Google de laatste ontwikkelingen op het gebied van Flutter presenteert. Flutter is een door Google ontwikkeld UI framework waarmee je met 1 codebase mobiele applicaties ontwikkeld voor 2 platformen; iOS en Android. In 2019 leverden wij onze eerste Flutter app op voor Erasmus MC

Screenshot Youtube video Flutter Engage

Hieronder in het kort de 3 interessantste aankondigingen die gedaan zijn tijdens het online evenement. Leuk om te benoemen is dat onze Erasmus app ook (kort) te zien was in de Keynote van Tim Sneath. Wij zijn natuurlijk enorm trots dat onze app ook meegenomen is in deze selectie.

  1. Flutter for Web nu stabiel
    In December 2019 kwam Flutter for web in beta beschikbaar, met de belofte om met één codebase; iOS, Android én webapplicaties te kunnen bedienen. Met de release van Flutter 2 is Flutter for Web uit deze beta fase en stabiel voor gebruik. Hoewel deze niet direct geschikt is voor alle type websites, zijn PWA’s en Single page sites al prima op te leveren. Met meer dan 150.000 gepubliceerde Flutter apps wereldwijd is de verwachting dat we snel applicaties gaan zien die niet alleen op mobiel, maar ook via het web ontsloten gaan worden. We zagen tijdens dit event een prachtig voorbeeld van een scrapbook app (Folio), waarin de applicatie niet alleen op mobiel en web te gebruiken was, maar ook verschillende verschijningsvormen had per platform, terwijl de codebase voor 95% gedeeld werd over de verschillende platformen.
  2. Van mobiel framework naar porteerbaar framework
    Hoewel we de verwachting hadden dat Flutter voor web beschikbaar zou komen voor gebruik; zijn we verrast door de verdere uitbreiding aan ondersteuning voor MacOS, Windows, Linux. Google noemt Flutter daarom niet langer een mobiel framework; maar een porteerbaar framework wat alle grote platformen ondersteund. De kansen die dit biedt zijn enorm en Google neemt hier een grote voorsprong op de concurrentie; waaronder ook Apple, die sinds de laatste WWDC cross platform ondersteuning aankondigde voor haar eigen platforms.
  3. Null Safety
    Ook heeft de ontwikkeling van Flutter’s programmeertaal Dart niet stilgestaan. Een belangrijke mijlpaal is behaald met de introductie van Null Safety. Wat dit inhoudt is dat in de code aangegeven kan worden of een variabele altijd een waarde moet hebben of ook geen waarde mag hebben; de variabele is in dat geval “null”. Enerzijds maakt dit voor de ontwikkelaar de code een stuk duidelijker. De kans op fouten wordt ook aanzienlijk kleiner. Bovendien kan de compiler nu ook meer optimaliseren, wat resulteert in een kleinere en snellere app.
Flutter Engage

Hoewel zowel Flutter for web, als de ondersteuning voor 3 nieuwe desktop platformen echt nog in de kinderschoenen staat; is de belofte duidelijk. Google wil applicatie ontwikkeling eenvoudiger maken. Niet langer ‘mobile first’; maar ‘user first’. Door deze flexibiliteit verwachten wij dat de ontwikkeling van Flutter apps in een stroomversnelling gaat raken. Wij zagen dit binnen onze organisatie ook al; van alle opgeleverde apps in 2020 hebben we meer dan de helft in Flutter gebouwd. Denk hierbij aan custom ecommerce oplossingen tot proces optimalisatie tools voor intern gebruik. Naast de cross platform gedachte was een belangrijke reden de verwachte ondersteuning voor web, waar ook wij op korte termijn onze eerste cases van zullen publiceren. 

Is Flutter interessant voor jouw mobiele app?

Als je benieuwd bent of Flutter een interessante technologie is voor jouw mobiele vraagstuk, neem gerust contact met ons op. Wij hebben de kennis en ervaring om je te helpen de juiste keuze te maken.